19 Ekim 2008 Pazar

Yatağınızdaki görünmeyen tehlikeler....

Yatağınızdaki görünmeyen tehlikeler....



Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük olan bu canlılar sıcak nemli ortamlarda yaşıyor ve ölü cilt hücrelerini yiyerek besleniyor. Ne kadar korkutucu değil mi?



Mevsimsel alerjinin gündeme geldiği bu günlerde ev akarlarına bağlı alerjileri de atlamamak gerekiyor. Akarların salgıladığı maddeler tozla karışınca havaya yayılabiliyor. Sonuç yine-aynı saman nezlesinde olduğu gibi- hapşırma, burun akıntısı, sulu ve yanan gözler, burun tıkanıklığı, göz altı morlukları, öksürük gibi yorucu ve bezdirici şikayetler oluyor. Peki yatağınızda huzurlu ve akarsız bir uyku uyumak istiyorsanız ne yapacaksınız?

Aşağıdaki öneriler akarlardan kurtulmak isteyenlere:

ŞİLTENİZİ NAYLONLA KAPLAYIN

İşe öncelikle yatak çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı haftada en az bir kere sıcak suyla yıkayarak başlayın.
Şiltenizin üzerini plastik bir kılıf ve koruyucu bir örtü ile kaplayın.
Anti-allerjik yatak takımlarından da faydalanabilirsiniz.
Halılarınızı kaldırmanız doğru olacaktır. Halı kullanacaksanız yıkanabilen, kısa tüylü olanlarını tercih etmeniz ve filtreli bir elektrikli süpürgeyle bunları haftada bir temizlemeniz gerekiyor.
Giysilerinizi de mutlaka elbise dolabında saklayın.
Yıkanabilir perdelerden ve kolay temizlenebilen mobilyalardan vazgeçmeyin.
Kitap ve biblolar gibi kolay toz tutabilen eşyaları kapaklı dolaplarda muhafaza edin.
Çocuğunuzun içi doldurulmuş oyuncaklarını sıcak suyla yıkamayı alışkanlık haline getirin.
Evcil hayvanınız varsa yatak odanıza girmesine kesinlikle müsaade etmeyin.
Bütün bu önlemler akar alerjilerinizin hafiflemesine yetmiyorsa o zaman doktorunuzun önerisiyle alerji ilaçlarından de yardım alabilirsiniz.
Saman nezlesinde kullanılan ve sellülöz tozu içen burun spreylerinin akar alerjilerine de iyi geldiğini bilmenizde fayda var.


ALLERJİ SPREYLERİNİ NASIL KULLANACAKSINIZ?

Burun spreyleri alerjilerde sık kullanılan bir tedavi seçeneği. Reçetesiz satılan burun spreylerinin bir süre sonra neden etkisini yitirdiği pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hatta bu spreylerin alışkanlık yaptığını düşünenlerin sayısı da oldukça fazla. Bu spreyler alışkanlık yapmıyor fakat zamanla etkilerini kaybedebiliyor.

Burun damarlarını daraltarak etki eden spreyler aslında son derece rahatlatıcı. Ancak birkaç gün kullandığınızda burnunuzun içini kaplayan tabaka bu spreylere karşı direnç geliştirebiliyor. Bu da daha çok sprey kullanmanız anlamına geliyor. Hatta bu spreyleri bırakanlarda burun damarları aniden genişlediği için şikayetler de bir anda artabiliyor. Bu durumu bağımlılık veya alışkanlıkla karıştırmayın.

Sadece burun spreyinizi kullanmaya birkaç gün ara verin ve burun tıkanıklığınızı giderecek diğer tedavi seçenekleri için doktorunuza danışın. Unutmayın bu spreyleri günde sadece 3-4 sefer kullanmanız direnç geliştirmenizi engelleyecektir.

Dr. Ece Hattat

0 yorum:

 

PEMBE SAYFALAR | Desenvolvido por EMPORIUM DIGITAL